sâmbătă, 1 decembrie 2007

Tara noastra-i tara noastra, Melodie dulce-albastra

Incep un ciclu de posturi (nu neaparat consecutive) legate de Romania. Nu sunt un patriot convins, dar exista lucruri in si despre aceasta tara care merita cunoscute. Voi incerca sa ating cat mai multe domenii (istorie, geografie, personalitati etc.) pentru a crea o imagine cat mai clara a tarii noastre.

Let us begin .. Istoria e primul lucru care imi sare in minte cand ma gandesc la diferentele dintre a noastra patrie si restul lumii. Putine tari se pot bucura de o comoara abundenta formata din coliere de evenimente, tesaturi de traditii si nestemate pline de idei precum detinem noi, romanii.

Suntem descendetii bravilor daci, un popor mandru, fara frica de moarte, ce erau cunoscuti in vechile scripturi drept "poporul nemuritorilor" si "cei mai drepti si mai viteji dintre traci". Stramosii nostri .. o aglomeratie de triburi si dave (dava = cetate) ce s-a ridicat si a scris istorie cu pana vitejiei. Ascensiunea dacilor a fost condusa de Burebista, descris de greci intr-o inscriptie din Dionysopolis ca fiind "cel dintâi şi cel mai mare dintre regii din Tracia". "Ajungând în fruntea neamului său...getul Burebista l-a înălţat atât de mult...încât, a ajuns să fie temut şi de romani." (Strabon (63 î.Ch. - 19 d.Ch.) . In urma numeroaselor victorii in luptele purtate cu neamurile vecine, regatul dacic a atins intiderea sa maxima. Burebista a realizat o reforma politico-religioasa (bazata pe "abstinenţă şi sobrietate şi ascultare de porunci") si a mutat capitala de la Argedava (cetate situata in localitatea Mihailesti, Giurgiu) la Sarmizegetusa.

Atentia romanilor era indreptata de mult catre daci. Cezar a avut intentia de a initia o expeditie impotriva dacilor in anul 44 i.Ch., dar acesta a fost asasinat.

Prima expeditie romana impotriva dacilor a avut loc in anul 85 impotriva lui Duras (Diurpaneus), dupa care liderul dac a fost fortat sa cedeze conducerea lui Decebal. Acesta a incercat sa tina piept unei secunde expeditii, in anul 88, incheiata cu victoria romanilor, dar din cauza complicatiilor survenite pe alte campuri de lupta, romanii au fost nevoiti sa incheie un act de pace.

Pacea insa nu a durat mult. La inceputul anului 101, imparatul roman Traian a atacat Dacia cu o armata de 14 legiuni. Superioritatea romana si-a facut efectul, Decebal fiind invins. In anul 102, conducatorul dac a fost silit sa incheie un act de pace prin care acesta trebuia sa darame zidurile cetatilor, sa cedeze o serie de teritorii si sa renunte la independenta politica pe plan extern.

Urmatorul asediu a luat loc in anul 105. Decebal, abandonat de aliati, atacat din Banat, Valea Oltului si Moldova, se retrage la Sarmizegetusa. In urma asediului, cetatea ingenuncheaza in fata romanilor, insa Decebal reuseste sa fuga impreuna cu alte capetenii. Urmarit de cavaleria romana, tradat de unul dintre capetenii, Decebal se sinucide pentru a nu cadea viu in mainile dusmanului.

Niciun comentariu: